Let the dress wear you

Let the dress wear you

Szeretnék megosztani egy apró tippet, ami különösen jól jött az elmúlt pár napban. Bár nem új számomra, általában csak időről-időre veszem elő ezt a módszert és ez így is van jól.

Az alapja egy banálisan egyszerű idézet vagy inkább csak mondás. Főleg angolul kering az interneten, de magyarra fordítva nagyjából a következő lehet: Öltözz a munkához, amit akarsz, ne ahhoz amid van. Van aki ennek hallatán másnap Batmanként rohangászik a folyosókon, de egy picit tovább gondoltam saját felhasználásra. Öltözz a hangulathoz, amit akarsz, és ne amilyened van.

Egyszerű elképzelés nem igaz?

Szóval ha úgy érzem, hogy a magabiztosságom kicsit veszélyben van, felcsapok egy tűsarkút. Ha aggódom, hogy hogyan fogok koncentrálni egész nap a munkában, elő a botrányosan szűk irodai ruhákkal. Na és ha a világ összeomlott és talán még a nap se fog többé felkelni? Olyankor inkább kicibálom magam az ágyból egy órával hamarabb, csak azért, hogy amint kilépek a lakásból azt érezzem, hogy ettől összeszedettebb nem is lehetnék.

Pszichológiai tény, hogy ha rossz a kedved és elmosolyodsz, kicsit megtévesztheted az agyadat és jobb kedved lesz. Ha nem hiszed el próbáld ki. Mosolyodj el csak úgy a semmin. Ha biztos hatást akarsz nézz közben tükörbe. Nem mondom, hogy mindent megold, de igenis fellendül kicsit az energiaszint. Egy másik hasonló elv, hogyha monotonabb munkát végzel és kezded elunni, tudatosan pörögni kell kezdeni. Húzd ki magad, ülj a szék szélére, hogy egyensúlyoznod kelljen. Képzeld el, hogy ez most őrületesen fontos és neked, csakis neked sikerülhet befejezned ezt a riportot a következő negyed órán belül. Másnak esélye sincs rá!

Nem számít milyen mesét találsz ki köré, hidd el, hogy segíteni fog. Össze kell barátkozni az eszünkkel és el kell kezdenünk kihasználni a kis hibbantságait. Még ha ilyen apróságokban is.

És itt kanyarodunk vissza az eredeti ötlethez. Talán nem válik be mindenkinek, de egy pici, tudatos változtatás üdítő meglepetés a rutin mellé. Persze nem szükséges egyből felcsapni a nagyestélyit, ha az amúgy nagyon távol áll a stílusodtól, de átsegíthet a nehezebb napokon, ha direkt kibújsz kicsit a bőrödből. Lehet, hogy lesz akinek ez pontosan fordítva fog működni. Ha minden reggel tűsarkakon mész be, most az egyszer húzz zoknit és ugorj egy tornacsukába.

Bármit dobjon az élet, bármilyen drasztikus változásról legyen szó, jó kiindulási pont, ha egy hasonló kaliberű ellentámadást indítasz. Néha, csak egy-egy napra, engedd hogy a ruha viseljen téged, és olyan helyekre vigyen, ahova amúgy nem biztos, hogy elindulnál magadtól.

I’d like to share a little trick that came quite handy for me in the past couple of days. Though this is not a new thing for me, I try to do it not too frequently for a very good reason.

The main idea behind it is a quote or a motivational inspo that’s been floating around the internet for a while now. To be exact: Dress for the job you want, not the job you have. This inspires some people to show up the next day dressed as Batman tough. What I’ve done with it is just some expanding on the psychological effects. Dress for the mood you want, and not the one you have.

Quite simple isn’t it?

So when I wake up and feel that my self-confidence is in shambles, I just slap on a pair of heels. If I suspect that I might have some trouble concentrating a day, I’ll squeeze myself into some kind of extra tight business casual dress. Never mind the pain and swollen feet. And if my World has came to an end and even the sun might not rise the next day? Then I’ll get up an hour earlier just to make sure that I couldn’t be any more collected throughout the day from the second I leave the flat till the evening.

It’s been confirmed that if you are in a bad mood and make yourself consciously smile, you’ll feel a little lighter. If you don’t believe me, try for yourself. Smile right now, for the sake of nothing. For extra results go do it in front of a mirror. I’m not telling you that it’s going to solve all problems, but you’ll feel a slight rise of energy. Another thing you could try is making yourself excited and boosted when doing the most grey, boring tasks. Straighten yourself, sit on the edge of your chair so you have to keep your balance. You are the only person who can finish this report within the next 15 minutes. Nobody else could!

It really doesn’t matter what scenario you make up, it’ll help you a bit. We have to start becoming buddies with our minds and start to use it’s little loopholes for these tricks. So many little things can together make a huge difference.

And that’s where we come back to my original notion. While it might not work for everyone, a little, concious variation to your routine might just be the kick you need. You don’t have to start by putting on a ball gown and force yourself into something that’s very uncomfortable for you. But leaving your own skin for a while could help with getting through the harder days. Maybe it’ll be the other way around for you. If you are constantly in heels, put on some comfy socks and jump in your sneakers.

Whatever unexpected or drastic changes life throws at you it’s always a nice tactic to fight back with and equally big force. From time to time, you have to let the dress wear you for one day. You never know, it might even take you to places you wouldn’t have gone to without it.

3 thoughts on “Let the dress wear you

  1. I agree! I totally think that dressing yourself based on your mood or based on how you want to feel is a great idea, if you feel like you look good it will help you actually feel good. If I have a slouchy, scruffy outfit on for a cosy day I certainly feel less good about myself than something thats well fitting!

  2. Good article (and interesting that you do it in both languages!).

    I do this, too. If there are days where I feel unsure, I simply put on an outfit that makes me feel both comfortable and confident. Not only will I feel better, as others will notice that I irradiate good vibes. 😉

  3. Totally agree. There’s another quote saying that fashion is not buying expensive clothes. It’s making what you have look expensive! And your attitude has a lot to do with it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *