Amsterdam On

Amsterdam On

Az elmúlt három hét picit elszaladt velem, részben mert a hónapot egybefüggően két heti munkával indítottam (éljen a pénzügy), utána pedig Hollandiába menekültünk pihenni egy picikét. De a mai reggelt, már katonásan az irodában kezdtük és így engedjétek meg, hogy kicsit bővebben meséljek a legutóbbi úticélomról, nevezetesen Amsterdamról.

Igen, lehet tépni, gombázni és hasisozni, de nem erről fejteném ki a véleményem most.

Viszont ezeken kívül milyen élményekkel is szolgál Hollandia fővárosa? A helyzet az, hogy rengeteggel. Négy napot töltöttünk ott, és nekem ez már a második utam volt, de így is azt érzem, hogy bőven lenne még kipróbálnivaló.

Csütörtök hajnalban indultunk a 6:30-as eindhoveni járattal ami két órával később landolt a fővárostól nagyjából 120 km-re. Transferbusszal szeltük át a tájat, és mivel reggel érkeztünk ez remek alkalom volt a szundikálásra, illetve relaxáló bámészkodásra.

Hollandia, kis hazánkhoz képest az a hely, ahol még a zöld is zöldebb. Valamiért az a benyomásom támadt, hogy az egész vidék egy hatalmas park, amit itt-ott törnek csak meg különböző épületek, amelyek nagy része minimalista ipari stílusú, ha nem is kifejezetten az a funkciója. Sok helyen ragadja el az embert az az igazi bociszámlálós, póninézegetős érzés. Nagyon jó élmény volt, de legközelebb valószínűleg már inkább közvetlenül Amsterdamba fogok repülni, mert a Wizz és a KLM ajánlatai közi különbség nagyjából pontosan megegyezik a transfer árával. Élménynek viszont szuper volt.

Sajnos a szállásokról nem tudok beszámolni, mivel kint élő barátnőnél húztuk meg magunkat. Elmesélés alapján annyit mondhatok el, hogy nagyon drága, de általában jó minőségű helyekre lehet bukkanni. Ennek részben a Holland építkezés az oka. Tekintetbe véve, hogy a talaj neves és homokos, nem igazán lehet magasra építkezni így az épületek bűbájosan picik és jobbra-balra dűlöngélnek néhány évtized után. Amsterdam egyik legmagasabb épülete, ami a 360°-os gyönyörű panorámájáról és a semmi felé kilengő hintájáról ismert, A’dam Lookout gyakorlatilag eltörpül egy hazai szimpla 10 emletes panel mellett. (és még mindig fáj, hogy nem csüccsentem fel rá, de ha kell 80-szor is visszamegyek, hogy végre egyszer sikerüljön.)

Ezen kívül a tavasz megérkeztével végre végig biciklivel közlekedhettünk, ami szuper volt. Bár megszokni az ottani közlekedési ritmust nem kis kihívás. Az autósoknak nagyjából egy indiai szent tehén vagy és satuféket tolnak nehogy megkarcoljanak, ellenben a robogósok áthajtanak rajtad, míg a gyalogosok szerintem pontokat szereznek, ha az utadba tudják vetni magukat. Nagyjából az utolsó napra éreztem magam eléggé stabilnak, hogy már akár 3.5 km/órával is száguldjak, mint egy igazi huligán.

Keukenhof egy Amsterdamtól nem messze fekvő csodálatos tulipánkert, amiről nem is mesélnék sokat, mert szavakkal visszaadhatatlan az élmény. Ha nem láttatok még milliónyi virágot elterülni amíg csak a szem ellát, a szivárvány minden árnyalatában, akkor kötelező program. Ha pedig már láttatok, akkor tudom, hogy nem kell bíztatás. Mi 1,5 órát töltöttünk ott zárás előtt, ami így is lenyűgöző volt, de ha valaki teheti mindenképpen szánjon rá többet is, alig lehetett minket kivarázsolni onnan.

Ezen kívül általánosabb helyeket néztünk meg, természetesen belefért egy múzeum (nem nyilatkozom, hogy milyen, tippeljetek), némi shoppingolás, kirakatnézegetés a piros lámpás negyedben, valamint egy igazi amsterdami, szombat esti buli is. Természetesen minden utcasarkon el kellett fogyasztani egy tölcsérnyi sültkrumplit, két liter majonézbe fullasztva. Édes élvezetes bűnök… Na de mi mást tehet az ember Amsterdamban, minthogy igazán enged ezeknek az apró csábításoknak?

Ha valaki már régen kacérkodik a gondolattal, hogy megnézze a Holland fővárost én csak bíztatni tudom. Kis körbejárással egész pénztárcabarát módokon meg lehet oldani egy kellemes hétvégét (kivéve, ha 8 adag 1500 forintos krumplit esztek, de ez azt hiszem önhülyeség). Alig várom, hogy nyáron visszamenjünk, de addig valaki szerezzen nekem egy olyan igazi, halványrózsaszín klasszik biciklit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *