A névjegykártyákról

A névjegykártyákról

Mielőtt folytatnád, ha nem ismerős a fenti képen szereplő jelenet, sicc megnézni az Amerikai Pszichót, aztán vissza lehet jönni olvasni.

Most ismételten a fő témámhoz szeretnék visszakanyarodni és egy üzletiesebb kérdésről elmélkedni, de lehetőleg nőiesebb, elegánsabb kivitelben.

Mielőtt az igazán izgis részébe vetettem volna magam, úgy gondoltam jobb ha kicsit elméllyülök a névjegykártyák témájában, hogy honnan is jöttek és egyáltalán mi célt szolgáltak. A kutatásaim a következő eredményekre vezettek.

Névjegykártyákat eleinte a 17. században kezdtek el használni Európában, és főként arra szolgált, hogy a nemesek és arisztokraták előre küldjék őket a falvakba, városokba, így mindenki felkészülhetett az érkezésükre. Akár saját otthonuknak is üzentek, hogy már úton vannak és készülhetnek a fogadásukra. Akkoriban a sima játékkártyákra hasonlított az alakjuk és abszolút az elit jelképének tekintették őket.

A 18-19. századra némileg változott a funkciója, ha valaki először ment látogatóba egy új házhoz, az ajtónál leadta a kártyáját a személyzetnek, akik ezt azonnal a ház úrnőjének a kezébe adták. Tulajdonképpen ez a kártya maga biztosította az első benyomást, az alapján hogy milyen információkat osztottak meg rajta. A legtöbb család a bejárat közelében tartott egy tálat amire gyűjthették az érkezők névjegyeit, ám kifejezetten udvariatlan dolog volt, ha egy látogató várakozás közben elkezdte nézegetni, hogy ki járt ott korábban.

A későbbiekben, különösen az ipari forradalom után, kezdte elveszíteni ezt a feszes formaiságát. Az információcsere egyik biztos és pontos módja volt. Némely szokás feledésbe merült velük kapcsolatban, például hogy a pontosan középen félbe hajtott kártya az az egész családnak szól, míg a meghajtott sarkúak kifejezetten személyes átadás során cseréltek gazdát.

Azonban a mai napig udvariatlannak számít bal kézzel átadni a kártyánkat vagy ráírni máséra. Sőt elméletileg amennyiben külföldön tartózkodunk illő, hogy a hátoldalán az adott ország nyelvére lefordítva legyen megtalálható az összes eredeti információ. Fontos még, hogy csakis tiszta, nem gyűrőtt állapotú névjegyet adjunk át a partnereinknek és rendezetten tároljuk, soha nem csak bedobva a táskába vagy egyéb lapok közé gyűrve, hajtva.

Most pedig, hogy tisztáztuk ezeket az alapokat, nézzünk kicsit közelebbről rá a témára kicsit aktuálisabb szemszögből.

Engem is meglep, hogy mennyire kevesen foglalkoznak ezzel a témával, főleg fiatalok manapság. Ha belegondolunk ettől stílusosabb kiegészítőt keresve sem lehet találni. Tény, hogy nem olyan környezetkímélő megoldás, mint elküldeni üzenetben a telefonszámunkat, de kivételes első benyomást tehetünk vele, vagy éppen megerősíthetjük a brand-image-ünket. Egy személyre szabott, igényes kártya emlékezetes és elegéns módon adja át az üzenetét. Gyakorlatilag a végtelenségig variálhatjuk rajta a képeket, a logókat, a színeket, a betűtípusokat és még rengeteg apróságot finomhangolhatunk, a papír fényességétől egészen a vastagságáig. Hát kell ettől jobb önkifejező eszköz0? Tökéletesen deffiniálhat minket, a munkánkat és jóval felkészültebbnek tűnhetünk tőle.

Eddig két cég adott nekem névjegykártyát saját haszálatra, amik banálisan egyszerűek voltak, de a vállalatok lényege rajta volt. A velük asszociált lila vagy éppen kék szín, a logójuk, a nevem, beosztásom, email címem és telefonszámom. Ettől függetlenül egyik se olyan kártya volt, amit munkán kívül használni tudtam, vagy akartam volna.

Úgyhogy eljött az ideje, hogy végre megtervezzem és beszerezzem a saját, valódi kártyámat, amit a mostani és későbbi pozíciómtól is függetlenül tudok majd használni, akár a privát életemben, akár a bloggal kapcsolatos ügyek során is. Amint megérkezik meg is fogom mutatni, de még két desing között vacillálok.

Rengeteg weboldal áll ma már rendelkezésre, ahol egyszerűen tervezhetünk stílusos kártyákat, lemásolhatunk már előre elkészített designokat és akár utána is olvashatunk, hogy milyen megoldásokat ajánlanak a különböző szakmákhoz, személyiségekhez vagy érdeklődési körökhöz. Az én kedvenc oldalam, ahonnan meg fogom rendelni a magamét a Canva.com. Érdemes nézelődni rajta és eljátszani vele, mert szuper inspirációkat tud adni, ráadásul ha igazán beleszeretünk a tervünkbe azonnal meg is rendelhetjük, nem túl borsos áron.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *