5 ok ami miatt TALÁN felkelnénk futni reggel

5 ok ami miatt TALÁN felkelnénk futni reggel

Szép jó reggelt, 6:33 van és valamilyen csoda folytán sikerült az elhatározásom, hogy ma bizony kettő kilóméterrel indítom a napot. Az egyik oka, hogy idén még nem igazán sikerült visszarázódni a megszokott edzés menetrendbe, leszámítva a síelést. A másik, hogy már mióta kitaláltam, hogy én bizony 25 éves korom előtt minimum egy félmaratont lefutok. Ennek most jött el az ideje, szóval a kitűzött cél kb június… Na majd meglátjuk.

De nyilván este sokkal egyszerűbb kitalálni, hogy én majd reggel jól elmegyek futni, a megvalósítás pedig legyen reggeli-én gondja, így hát összekaptam pár jogos és pár kevéssé jogos dolgot, hogy miért is jó, ha nekiindulsz:

  1. A szép új edzőcucc

Első és legfontosabb szempont, lássuk be. Egy hete landolt a kosaramban a Tezenistől egy összeillő nadrág és sportmelltartó kombó és már alig vártam, hogy felvegyem. Mindig kicsit motiválóbb úgy elindulni, ha érzed hogy te bizony most jól nézel ki. Ez ugyanúgy érvényes lehet az új cipőre is (mikor tavaly beszereztem a NIKE Pegasus-t szintén volt utána egy futó fellángolásom.)

  1. Jobban felébreszt, mint a kávé (- bár ezt az állítást még nem fogadom el teljesen)

Ezt fáj beismernem, de tény. Gyakorlatilag genetikailag kódolva van belém a kávé imádata, így normál esetben addig fel sem kelek míg kész nincs a reggeli adag. Persze ezt nem könnyíti meg, hogy a macskámmal élek. Na de való igaz, hogy ha ébredés után 20 perccel a vérkeringésed rá van kényszerítve, hogy pörögjön, valamint a tüdőd is kapott egy igen nagy mennyiségű plusz oxigént, akkor könnyebb az indulás. (Bár ma reggel specifikusan a hideg zuhanyként eláztató jeges köd is segített valamicskét.)

  1. A legjobb alkalom a futásra

Embere válogatja, hogy ki mikor megy edzeni, de az tény, hogy az ébredés utáni indulás az egyik legjobb lehetőség. Erről most ímmel-ámmal nem szeretnék összehordani okokat, de a későbbiekben kicsit jobban ki fogom bontani a témát. Egyelőre akit érdekel, hogy mért éri meg jobban reggel edzeni az keressen rá. Elég sok jó cikk van a témában.

  1. Egész napra ellát energiával

A bármilyen jellegű reggeli edzéseim legfőbb oka. Tudom, hogy ha reggel beleteszem ezt a pár plusz kilómétert, vagy éppen néhány plusz kilót a súlyokkal, akkor az egész napom lendületesebb lesz. Főként a kora délutáni kajakómán szokott segíteni. Nem teszi teljesen elkerülhetővé, de az biztos, hogy mérsékli egy ici-picit.

  1. A (belső) dicsőség

Lássuk be… Igenis jól esik, ha reggel szolidan odabiggyesztheted a napodhoz, hogy míg mások a kellemes melegben szunyókálnak, te már ma tettél valamit az egészségedért és azért, hogy a tükörben is szeresd a látványt. Kissé sekélyes és hiú dolog, de piszkosul jól esik és motiválni is tud. Nyilván nem kell mindenki orra alá dörgölni… de hát mire van a Facebook és az Instagram? (Vagy a blog…) Szerintem az, hogy valami rávesz, az elindulásra már félsiker, én nem ítélkezem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: