Mozi egyedül?

Mozi egyedül?

Tegnap este elmentem megnézni a Legendás lények és megfigyelésüket – ami alatt 10 évet fiatalodtam és úgy sikongattam a boldogságtól, mint egy hatéves karácsonykor, szóval Potter rajongók, irány a mozi! – egyedül.

Már most tisztázzuk, ennek nem az volt az oka, hogy ha nagyon szerettem volna, nem lett volna kivel menni. Barátnőm például ma biztosan örömmel velem jött volna, vagy egy kisebb csapatról tudom, hogy péntek délutánra vettek jegyet. A háttérben kettő dolog állt: kedden hajnali fél 1 körül vettem észre, hogy van még jegy a premier előtti előadásra, illetve ezúttal feliratos verzióról volt szó. Egyrészt hajnalok hajnalán nem akartam körbe telefonálni a dolgozó barátaim, hogy ugyan csípjük meg az utolsó pár helyet. Másrészt az eredeti nyelvű filmekért sem rajong mindenki. Úgyhogy nagy vidáman azonnal lecsaptam egy szuper helyre.

alone-coffee-girl-hair-favim-com-2659992Aztán el is kezdtem gondolkodni az egészen. Többször, több helyen hallottam már, hogy egy-egy lány feltette a kérdést: Szerintetek nem gáz, hogy egyedül megyek … ? És itt a mondat végére már szinte mindent hallottam beilleszteni. Cukrászdába, moziba, étterembe, kisállatboltba, mosdóba… (Jó ezek közül talán éppen nem mindet, de az első háromra konkrétan emlékszem.)

Saját vélemény? Nem, kicsit sem gáz.

Őszintén nem tudom elképzelni, hogy honnan jöhetett ez a belső gát rengeteg lányban, hogy ciki dolog egyedül moziba menni. Az, hogy éjszaka otthon, egyedül a plüssmacikkal gömbölyödik fel valaki a laptopja előtt és úgy filmez, rendben van, de az nem, hogy kicsípi magát és becsüccsen egy nachossal? Ugyan már…

Igen, nagyon sok mindenkit nem érint ez a kérdés. Gyanítom, hogy 35 körül lehet a határ, mert idősebb hölgyeket láttam már egy könyv társaságában mennyei falatokat csipegetni éttermekben, sztoikus nyugalommal. Valahogy mégis a 20-as éveikben járó lányok között elő-előfordul, hogy felmerül ez a kérdés.

Nagyon furcsa az első alkalom ez tény. Mai napig él bennem, amikor először ültem be egyedül egy igazi sushi étterembe és végig azon izgultam, hogy jaj mit gondolhat a pincér. Ráadásul mindenki látja, hogy egyedül ülök itt. Nos, a pincér azt gondolta, hogy reméljük jó borravalót hagy, és érdekes módon, minden más vendéget sokkal inkább lekötött a saját ebédje, mint hogy én hogyan ücsörgök ott. Végeredmény: ettem egy isteni finomat. Az első mozizásom még jobb volt, nagyjából két éve. Barátnőm esküvője előtt 6 órával ültem be, frissen összetört kis lelkemmel… a Magic Mike XXL-re. Hát sokkal jobb terápia volt, mint minden más addig.

woman-alone-in-movie-theater

Úgyhogy, ha csak ez tart vissza a kedvenc sütidtől, az étteremtől amit rég ki akarsz próbálni, vagy az új filmtől amit már hónapok óta izgatottan vársz, ne engedd. Nem gáz, hogy inkább megnézed IMAX-ben a filmet, mint otthon a kalóz verziót. És nem gáz, hogy megteheted, hogy megleped magad egy múzeumlátogatással vagy finom ebéddel. Ha hétfőn közös csajos forralt borozás a terv a legjobb barátnőddel, kedden anyuddal ebédelsz és csütörtök este pedig randi van, akkor igenis megérdemled, hogy a szerda estét saját magaddal töltsd kettesben. Ő az egyetlen ember, aki nem fog véletlenül se hozzád szólni amikor figyelni akarsz vagy leállni veszekedni, hogy mikor és hova menjetek. (Ráadásul magyarázkodnod sem kell, ha a választott film/étterem/könyvesbolt egy katasztrofális pénzkidobás volt, csak nevetsz rajta egy jót.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *